IGLESIAS CASANOVAS (170 m MD) a l’Asiàtica de Montserrat, amb en Joan Brunet… o bé com descobrir un nou concepte d’escalada

➪ Ressenya imprimible en PDF

10Divendres 9 de setembre de 2016. Amb una previsió del temps força inestable, de fet teníem pensat d’anar a altres llocs però pintava millor a Ca la Montse, seguim l’arxiconegut camí de Can Masana a Coll de Porc, que darrerament trepitgem setmana sí i setmana també, per traure’ns del damunt una altra engruna d’aquesta immensa feinada endarrerida que tenim. Però no hi ha manera… quantes més en fem, més en adonem de la magnitud de la tragèdia!

Fa molts de temps, vaig conèixer a l’Albert Iglesias a la seva botiga Alp Sports de Barcelona. Les seves vies, aleshores, em semblaven del tot inaccessibles, per la seva dificultat tècnica i notable compromís. Han hagut de passar més de trenta anys per trencar amb aquell mite, alimentat per la forta impressió d’home decidit i agosarat que l’Albert em va transmetre, mentre em venia un joc de claus i un martell. I sí, cal reconèixer l’espectacularitat del traçat d’aquesta via, que tothora cerca la línia més aèria i acrobàtica de l’aresta nord de l’Asiàtica. Per bé que l’abundor d’assegurances emplaçades, en l’actualitat, la facin força assumible.

En general, en tots els llargs hi ha trams susceptibles de ser forçats en lliure, malgrat la solidesa del rocam no sigui, tothora, la millor de Montserrat. Un handicap afegit, però, és el fet d’alternar els passos d’estreps amb les sortides en lliure —això ha sonat a excusa barata—. Per la meva part, atesa la desídia a desplegar l’escaleta que tinc, sols d’obrir el primer llarg —en A0 per suposat— ja he quedat força «arregladet» de bíceps, de tríceps i de tot plegat. L’equipament només l’hem hagut de completar en aquest primer i en el darrer llargs. El que sí que cal portar és un bon pilot de cintes, entre allò vell (burins i claus) i allò nou (força parabolts, un tascó abandonat i un pitó nou al darrer llarg), si ho volem xapar tot ja cal que anem ben assortits. És clar que, per no fer curt, sempre podem anar-ne a comprar més a l’Alp Sports!

Bona aquesta, Albert Iglesias Coderch!