FISSURE OBLIQUE (355 m MD) a la Paret de la Font Freda de Les Parets d’Àger, amb en Josep Climent… o bé com recordar perquè ens agrada tant escalar clàssica

Ressenya imprimible en PDF
fissureoblique Divendres, 5 de maig de 2017. Hi ha vies que ens captiven per la bellesa del seu traçat, altres que ens fascinen per l’entorn que les envolta, n’hi ha que ens sedueixen pel repte que suposen… I, finalment, de tant en tant, en trobem alguna que ens recorda de què va això d’escalar… Que no és altra cosa que pujar parets de roca ―o altres pendents escarpats―, aprofitant les debilitats naturals i emprant, en la mesura del possible, mitjans d’assegurament sostenibles, a fi de minimitzar l’impacte que el nostre pas suposa.

       En això, justament, consisteix la «F.O». Una línia diàfana i poc equipada, oberta fa quaranta anys al bell mig d’una paret verge, feréstega i caòtica per una clarivident cordada francesa. Entretant, els escaladors catalans més punters s’adeleraben, uns centenars de metres més avall, a recórrer totes les plaques, fissures i desploms de la Paret de les Bagasses.

LA VIA

1er. Llarg. 35m IV+. Inici per la placa de l’esquerra de la inscripció «F.O». Escalar amb tendència a la dreta, en direcció a un gran díedre evident. Superat aquest, creuar horitzontalment cap a la dreta a trobar la reunió.

2on. Llarg. 40m V. Anar a buscar una fissura a la dreta, superar un tram de roca delicada i creuar a buscar un díedre. Sortir-ne per sota un sostre, a l’esquerra. Pujar cap a la dreta a buscar la R sota un bloc. Llarg delicat.

3er. Llarg. 45m V+. Superar, per la dreta, el bloc de roca delicada i seguir pujant a mà dreta, en lleugera diagonal (possible R en un arbust). Seguir amb tendència a la dreta, per allà on és més evident. Reunió en un petit replà.

4rt. Llarg. 40m 6a+. Creuar la placa de l’esquerra, fins a tornar a entrar a la omnipresent «fissura obliqua». Resseguir-la pel més evident i, al final, sortint-ne per la dreta. Llarg atlètic, vertical i mantingut. Brutal!

5è. Llarg. 25m IV+. Ascendir per terreny evident a buscar uns arbres frondosos. Passar-hi per entremig, a buscar la R.

6è. Llarg. 45m IV+. Continuar per la fissura, i en trobar un bloc prominent, superar-lo per l’esquerra, fins a l’alçada d’una feixa. Seguir aquesta cap a l’esquerra, fins al final. Reunió en una sabina.

7è. Llarg. 40m V. Flanquejar un mur, fent una diagonal cap a l’esquerra (possible R en un arbre). Pujar per un díedre evident i, quan s’acaba, sortir-ne per la dreta a muntar reunió en una sabina.

8è. Llarg. 40m IV+. Pujar, amb tendència a l’esquerra, a buscar una fissura oberta. Creuar per placa, fent una diagonal a l’esquerra fins arribar a un diedre que, a la vegada, condueix a un altre díedre menys marcat. Sortida a un bosc penjat. Reunió en un arbre, al peu de la placa a on s’inicia el darrer llarg.

9è. Llarg. 40m V. Atacar la placa pel punt més feble. Quan la dificultat disminueix, aprofitar el marcat díedre de la dreta per superar el darrer ressalt. Reunió en uns arbres.

Aproximació: Des d’Àger, prendre durant 12,3 km la carretera que, passant pel costat del cementiri, puja cap al nord fins al coll d’Ares. Llavors, prendre durant uns 7 km la pista forestal que hi ha a mà dreta, seguint-la sempre en línia recta, sense agafar el desviament de l’ermita de Colobor. Passats els Puntals d’Àger i el Cap del Ras, aparcar a on la pista fa un marcat revolt a mà dreta.
Flanquejar per un sender fitat, discontinuu i en baixada, en direcció al peu de les Paret de la Font Freda. Just després de superar un esperó de roca molt marcat, trobarem la inscripció «F.O» al peu d’unes plaques tombades. 40′

Descens: Caminar cap a l’oest, per la mateixa feixa a on hem fet la darrera reunió, fins al peu d’un diedre fàcil, molt marcat. Remuntar-lo i seguir per la feixa de sobre en la mateixa direcció. Un cop a dalt de la carena, seguir crestejar cap a l’oest, en llarga i forta pujada, fins a un marcat coll. Des d’aquí, baixar per un camí fitat que s’acava convertint en tartera. En arribar a la pista, seguir-li cap a l’est. 1h 15’
També hi ha la possibilitat d’accedir a les Parets de la Font Freda, des del Pont de les Bagasses. Pel mateix camí que puja al sector Amanita. En aquest cas, preveure una hora més, tant d’anada com de tornada.

Horari: de 3 a 5 hores