ANCESTRA (170 m MD+) a l’Asiàtica de Montserrat, amb en Remi Brescó i en Lluís Parcerisa… o bé com escalar calcari a la Muntanya Santa

➪ Ressenya imprimible en PDF
10Dimarts, 6 de juny de 2017. L’escalada a Montserrat es desenvolupa damunt d’un conglomerat de còdols de roca més aviat petits, units per un ciment natural d’extraordinària qualitat… Sí, jo també ho tenia entès així, però avui, quan estava fent el tercer llarg d’aquesta via, tot d’una m’he trobat al damunt d’una llastra del més genuí calcari berguedà. A on sóc, doncs, a Montserrat o al Pedraforca, m’he hagut de preguntar… Ha, ha, ha!

Bé, bromes a part, aquesta curiositat morfològica és un dels atractius de l’Ancestra, però no pas l’únic, per suposat. El tercer i, sobretot, el quart llarg, una preciosa placa acanalada assegurada amb set burins que, en no més de trenta cinc metres, compendia la quinta essència de l’escalada montserratina, són d’aquells que queden gravats a la memòria. Els que no la conegueu, aneu-hi i comprove-ho; només per això ja val la pena! Per la meva part, he tingut la sort de compartir-la amb un «guerrer romàntic» i un «barrufet ardit» que, segons m’han assegurat, feia temps que li anaven al darrera.

Ah, això sí, aneu en compte amb les cordes fixes d’abans de la R0 i, sobretot, amb la que hi a la petita «selva» del primer terç del segon llarg. Està podrida! A veure si una ànima caritativa les substitueix.

LA VIA

Aproximació: Des de Santa Cecília, o bé de Can Masana, prendre el camí del vesant nord que duu a coll de Porc, fins ben passat el Bisbe i just abans del Frare Gros. Des del camí, es veuen les cordes fixes. 45′

1er. Llarg. 30 m V+/A0. Inici per un diedre vegeta que, poc després d’aclarir-se i quedar barrat per un sostret, ens fa sortir per la placa de la dreta a buscar un altre diedre també brut, però més factible. Llarg, en conjunt, poc interessant.

2on. Llarg. 40 m V/A0. Sortida per la placa tombada de l’esquerra fins a una corda fixa molt podrida (Alerta!) que serveix per superar la petita «selva» que hi ha penjada en aquest punt de la paret. Superada aquesta, alternar per unes plaques delicades entremig del matollar. Pas molt fi (no obligat) al flanqueig del final d’abans d’entrar a la R.

3er. Llarg. 30 m 6a/A2. Seguiment d’un bonic arc fissurat i, en el punt més feble, superació d’un sostre i una placa en escalada combinada, o bé en lliure d’extrema dificultat. Entrada a la R per la llastra calcària característica. Llarg molt bo, variat i amb passos obligats.

4rt. Llarg. 35 m 6a. Placa acanalada d’escalada obligada i tècnica, assegurada amb aquell punt de sal i pebre que et fa vibrar de cap a fi. Llarg cinc estrelles que, per si sol, ja justifica la visita.

5è. Llarg. 25 m 6a. Placa curta, però fina i vertical, protegida amb un sol burí; punt en el qual, cal iniciar un flanqueig en diagonal cap a l’esquerra, per anar a buscar un pont de roca. Reunió en un arbre. Llarg exposat.

Descens: Si hem de tornar a Santa Cecília, baixar cap al sud a trobar les marques de color blau del Camí Alt de Frares, i seguir-lo cap a l’est fins a Coll de Porc (trams de cadenes). Si hem de tornar a Can Masana, seguir el Camí Alt de Frares cap a l’oest i, en arribar, al Coll d’Agulles, fer el camí d’anada en sentit invers. 40′

Horari: Entre 4 i 5 hores

Anuncis