DAU AL SET (510 m MD+) al Tossal de Balinyó, amb l’Anna Codina i en Joan Brunet… o bé com escalar a cent per hora

Ressenya imprimible en PDF
daualset Dissabte, 15 de febrer de 2020. En arribar a la tercera reunió, l’Anna ha comentat: «Avui, des que hem començat, tinc la sensació de córrer…». Bé, potser no ha estat ben bé això, però sí que és veritat que escalar una via de cinc-cents metres, repartits en dotze llargs, requereix d’una certa diligència a l’hora de fer les maniobres. I més, encara, fent cordada de tres. Ancorar-se a la reunió, passar-se el material, canviar les cordes, mirar la ressenya, cordar-se els peus de gat… Són un seguit d’operacions repetitives que, executades amb més o menys agilitat i eficàcia, acaben condicionant, no només l’horari final d’una ascensió, sinó també la possibilitat de completar-ne el recorregut. Parant esment, però, a no voler córrer més del compte! Una velocitat de creuer que, com gairebé tot a la vida, ve donada per la pràctica. Faceta en la qual, tant l’Anna, com en Joan i un servidor hi tenim la mà trencada! Ha, ha, ha!

       I tant bon punt hem acabat, l’Anna ha deduït: «Cinc-cents metres en cinc hores… Hem escalat a cent metres per hora!». C’est pas mal, n’est pas? I quin ha estat el premi a la nostra cuita? Doncs poder fer la baixada amb total tranquil·litat, arribar al Forn Tahussà de Coll de Nargó just quan obrien a la tarda, i fer la cervesa i les braves al Bar-Restaurant Palau d’Oliana, a temps de veure la victòria del Barça sobre el Getafe, al costat del «jovent del poble» Qui no es conforma és perquè no vol!

       Malgrat els condicionants d’aquest pany de paret singular (monotonia, vegetació, manca d’ambient i de continuïtat…) la Dau al Set passa per ser una de les més reeixides del sector. Amb un segon i un quart llargs especialment bonics, un itinerari equipat en conjunt força rodó, i tot plegat amanit amb la bellesa del paisatge i la tranquil·litat de l’indret, donen com a resultat una excel·lent opció hivernal per a dies assolellats com aquest.

       Ah sí, una altra cosa, ja sé que no s’ha d’escalar mai sense casc, però avui fent els canvis de cotxe, n’ha quedat un en una bossa.

LA VIA

1er. Llarg 30 m Vè. Placa d’escalfament. Per anar entrant en situació.

2on. Llarg 30 m 6b+. Placa aparentment inexpugnable a on, buscant tal vegada per l’extraradi dels parabolts, acaben sortint nyapes i regletes suficients per superar-la amb una certa comoditat. El millor llarg de la via, sense cap mena de de dubte.

3er. Llarg 35 m IV. Llarg de transició, per recuperar forces.

4art. Llarg 35 m 6b. Placa benigne, fissura franca i sostret final més de posar-s’hi que no pas de tibar. Més assequible del que sembla. Diferent al tipus d’escalada que normalment ofereix el Tossal de Balinyó. Llàstima que es fa curt! Canvi de reunió d’uns 20 m, a mà esquerra.

5è. Llarg 60 m V+. Llarga placa tècnica de regletes i nyapes. Un altre de ben bonic.

6è. Llarg 45 m IV. Llarg de transició, sense més història. Canvi de reunió d’uns 20 m, fins al peu d’una placa.

7è. Llarg 35 m 6a. Placa d’adherència no gaire dreta, però bastant fina, marca de la casa. En algun punt, cal sortir de la vertical de les xapes.

8è. Llarg 50 m V+. Placa equipada amb claus i ponts de roca, a on cal navegar un xic, seguida d’un petit sostre de presa generosa. Canvi de reunió d’uns 15 m, cap a l’esquerra.

9è. Llarg 50 m 6a. Placa fàcil que dóna accés a una mena de diedre, a l’interior del qual hi ha una petita cova. Sortida fàcil a mà esquerra per un petit desplom de presa generós. Curt canvi de reunió a mà esquerra.

10è. Llarg 50 m IV. Placa fàcil, envoltada de vegetació.

11è. Llarg 35 m IV. Placa fàcil, envoltada de vegetació.

12è. Llarg 55 m Vè. Placa fàcil, envoltada de vegetació. Reunió amb «flaires ovines». Quatre passes i som dalt!

Aproximació: A mig camí d’Organyà i Coll de Nargó, creuar el Segre pel Pont d’Espia en direcció a Canelles. Situats davant de la paret, seguir la pista que travessa el riu i, en acabat, el corriol fitat que hi duu. 35’

Descens: Un cop al cim, anar a mà dreta a cercar la segona canal (fites). Trams de tartera i passamans de corda. 45’

Horari: de 5 a 7 hores