SON DE LA LLARGA + SIOUX PARTY al Pollegó Est de Montserrat, amb en Cèsar Casado i en Guillem Canudas… o bé com saber distingir a un bou d’un clàssic

Ressenya imprimible en PDF
sondelallarga0 Dimarts, 3 de novembre de 2020. Sabut és que un bon escalador d’esportiva no té perquè ser-ho també de clàssica. I tanmateix a l’inrevés: quants habituals de la via llarga són capaços de superar amb solvència l’ampli repertori del sisè grau? Els uns solen passar por quan l’equipament és escàs, mentre que els altres segurament justegen més de forces. Exceptuant, doncs, les honroses excepcions, som al davant de dos tipus d’esportista diferents: els que, per tal de maximitzar la dificultat, minimitzem el risc, i aquells que prioritzen l’aventura. Els uns prefereixen les aproximacions curtes, mentre que els altres es recreen dalt dels cims. Per als primers, les caigudes acostumen a ser incidents sense importància, mentre que per als segons poden significar accidents.

        I, avui, veient encapçalar a en Guillem els dos primers llargs de la Sioux Party, m’ha quedat més clar que mai! L’home, just després d’eixugar-se la suor al tram de IV, ha superat amb solvència bona part del 7a+. Si bé, és cert, que la freqüència de parabolts no és la mateixa en ambdós llargs, la traça que ha esgrimit als trams verticals i desplomats no tenia res a veure amb la desplegada als ressalts tombats. Semblava, ben bé, que no sàpigues com posar-hi. Veure per creure!

SON DE LA LLARGA (120 m MD)

       Resulta curiós que, abans d’escalar aquesta via, l’hagués rapelat en quatre o cinc ocasions. I cada cop que ho feia, pensava en com devia ser de bona… Fins que, avui, gràcies a en Cèsar i a en Guillem, finalment he pogut confirmar les meves apreciacions. Una molt bona via, que per la seva curta longitud permet ser combinada amb altres del sector.

1er. Llarg. 20 m IV. Llarg de tràmit que recorre un diedre vegetat.

2on. Llarg. 40 m 7a. Primers metres de flanqueig per una placa molt tècnica, que donen l’entrada a la fissura-diedre que caracteritza el llarg. Una potencial caiguda lletja damunt del relleix de la reunió, aconsellen fer-los en artificial. Un cop a dins la dificultat disminueix, però es manté en torn del 6b fins gairebé el final. Llarg atlètic, mantingut i entusiasmant!

3er. Llarg. 30 m V+. Agradable diedre vegetat, amb bones possibilitats d’autoprotecció.

4rt. Llarg. 30 m V. Similar a l’anterior, però més net.

Horari: de 1h 30’ a 2h 30’ hores

SIOUX PARTY (115 m MD+)

        Opció menys popular, més equipada i, en cas de fer-se en lliure (de bon tros, no és el meu cas), més exigent que l’anterior.

1er. Llarg. 20 m IV. Llarg de tràmit que recorre unes plaques tombades.

2on. Llarg. 20 m 7a+. Llarg de molta continuïtat, amb uns primers metres «a bloc» per un pronunciat desplom. Roca a controlar.

3er. Llarg. 35 m 7a. Similar a l’anterior, però amb millor roca i un xic menys sever.

4rt. Llarg. 40 m 6a+. Bonic llarg per diedre, molt menys exigent que els dos anteriors, però mantingut en el seu grau.

Horari: de 2 a 3 hores